
Kolacja Sen Nocy Letniej – tak wyglądała najbardziej magiczna kolacja w stolicy
Kolacja Sen Nocy Letniej – trwający od 4 lat projekt Plac Defilad przyzwyczaił nas już do nieszablonowych rozwiązań i śmiałego pogrywania z przestrzenią wokół Pałacu Kultury i Nauki, czasem nawet samego budynku PKINu. Całonocne potańcówki na płycie głównej, Tetris w oknach PKiNu, pszczoły oraz ogród na dachu i przed Teatrem Studio, plenerowe koncerty symfoniczne, czy wreszcie ukochana przez publiczność i powtarzana co roku Kolacja Sen Nocy Letniej pod gołym niebem, przed wejściem głównym do Pałacu Kultury i Nauki. Miejska uczta dla ponad 500 gości. Celebracja wspólnoty stołu i przyjaźni.
Kapryśna pogoda przepędziła jednak w tym roku na dobre wesoły tłum z placu wprost do bajkowych pałacowych wnętrz, gdzie przy elegancko przystrojonych stołach zasiedli goście. Dalej już bez zmian: dania serwowali kelnerzy, grała muzyka na żywo.
Organizatorom udało się nawet stworzyć w pałacu klimat zaczarowanego ogrodu miejskiego z Placu Defilad. Przed wejściem na Kolację stanął także ufundowany przez Grąbczewskich i BarStudio neon SZANUJ ZIELEŃ, który docelowo znajdzie się w ogrodzie na Placu Defilad.
Motywem przewodnim tegorocznej edycji były stolice kultury. Kulinarna, muzyczna i estetyczna podróż po często nieoczywistych zakątkach świata. W menu królowały kulki z groszku i mięty podane na puree z cytryny i masła, krem z fenkułu i topinamburu podany z pesto ze szczawiu, orzechów nerkowca i sera pleśniowego, młode buraki, morele, karmelizowana cebula ze świeżym tymiankiem i kolendrą, podawana z winegretem cherry i melasą z granata, smażone kurki z czarnym ryżem, podane z oliwą truflową, estragonem, serem owczym i plastrami buraka “candy”
Całości dopełniła serwowana wraz z wiankami kawa, czysta Arabika z ziaren brazylijskiej odmiany Bourbon z regionu Cerrado podana w kwiatach lata z odrobiną słodyczy.
Słodkim finałem był deser Lukullus w St.Tropez, czyli sorbet ze świeżych truskawek, lody maślane z wanilią Bourbon z Madagaskaru z bezą.