Loading Posts...

Ludzie i miasto. Piotr Pielachowski z restauracji Tamka 43

Piotr Pielachowski, szef kuchni w restauracji Tamka 43 swoje umiejętności szlifował pod okiem Michela Morana w warszawskim Bistro de Paris, a także u Daniela Isberga w restauracji KOM. Po zdobyciu wiedzy i doświadczenia w Polsce wyjechał za granicę, gdzie przez cztery lata pracował jako zastępca szefa kuchni w Seehaus Riederau am Ammersee w Niemczech. Po powrocie do Polski, na Tamce 43 stał się prawą ręką Arkadiusza Wilamowskiego, by w końcu go zastąpić.

Propozycję objęcia stanowiska zastępcy szefa kuchni w Seehaus Amersee Pielachowski otrzymał zaledwie po czterech dniach pracy w restauracji – znanej z opierania swojego menu na lokalnych produktach oraz przyrządzania ryb prosto z jeziora, nad którym jest położona. To tam nauczył się jak docierać do najlepszych lokalnych producentów i tworzyć kartę zmieniającą się przez cały rok.

Na Tamce 43 tworzy swoje autorskie dania oparte również na tej prostej, ale sprawdzonej zasadzie sezonowej cyrkulacji. Dobrane bardzo świadomie polskie produkty najlepszej jakości stanowią podstawę przygotowanego przez niego menu. Pojawiają się w nim dania z polskich mięs – głównie wołowiny (w tym Hereford z Warmii), wieprzowiny i jagnięciny, ryb bałtyckich oraz słodkowodnych z polskich rzek i jezior, a także warzyw przygotowanych w nowoczesny i autorski sposób. Pielachowski stawia na polskie akcenty w menu, natomiast sposób podania i przygotowania dań jest bardzo nowoczesny i nietuzinkowy, także pod względem wizualnym, ale bez przerostu formy nad treścią oraz z szacunkiem do tradycji. Cała koncepcja oparta jest na zdrowych i klasycznych fundamentach oraz na kreatywności i pasji tworzenia ciekawych smaków, jak chociażby serii lodów i sorbetów o smakach bazylii, rabarbaru i tonki.

Wraz z nowym szefem kuchni zmiany pojawiły się również w kawiarni na Tamce 43. Typowo polskie desery oraz sery od lokalnych producentów wzbogacają kartę kawiarni i wine baru. Przekąskom towarzyszy atrakcyjna oferta win odpowiednio dobranych przez sommeliera Tamki 43 – Pawła Parmę.

Tamka 43 jest autorskim projektem Pawła Kwiatkowskiego, znanego promotora, producenta koncertów i eventów, oraz Piotra Pielachowskiego, jednego z najciekawszych szefów kuchni młodego pokolenia. Umiejętności szlifował pod okiem Michela Morana w warszawskim Bistro de Paris, a także u Daniela Isberga w restauracji KOM. Po zdobyciu wiedzy i doświadczenia w Polsce wyjechał za granicę, gdzie przez cztery ostatnie lata pracował jako zastępca szefa kuchni w Seehaus Riederau am Ammersee w Niemczech.

W budynku restauracji, położonym vis a vis zabytkowego Pałacu Ostrogskich, w którym mieści się Muzeum Fryderyka Chopina, znajduje się także kawiarnia, której specjalnością są wyrafinowane desery oraz sery od lokalnych producentów. Przekąskom towarzyszy atrakcyjna oferta win odpowiednio dobranych przez sommeliera Tamki 43 – Pawła Parmę.

W 2016 roku po raz kolejny restauracja została uhonorowana trzema sztućcami Michelin a także trzema czapkami Gault & Millau. Tamka 43 wyróżnia się także nietuzinkową kartą win, uznaną przez magazyn Wino za najlepszą kartę w Polsce.

Tamka 43

tel. 22 44 16 234

mail: info@tamka43.pl

www.tamka43.pl

Godziny otwarcia restauracji:

od poniedziałku do piątku: 16:00 – 22:00

soboty i niedziele: 12:00 – 22:00

Godziny otwarcia kawiarni:

codziennie: 10:00 – 22:00

 


Leave a Comment

Loading Posts...