Loading Posts...

W marcu jak… w garncu, czyli kulinarny (i nie tylko) program Burakowskiej 14

W marcu jak… w garncu, czyli kulinarny (i nie tylko) program Burakowskiej 14 - Burakowska 14 fot - W marcu jak… w garncu, czyli kulinarny (i nie tylko) program Burakowskiej 14
18.02.2017, Warszawa, Burakowska 14. Fot. www.adamburakowski.pl

Marzec to miesiąc, w którym miejskie życie nabiera wiosennego tempa. Nic dziwnego – po bardzo długiej zimie warszawiacy są na pewno wyjątkowo głodni wrażeń. Festiwal zupy, kolejka po mięso,  weekend z rybami i owocami morza oraz przekąski w roli głównej – tego możecie się spodziewać w marcowym kulinarnym programie Nocy i Dni. A co wydarzy się w innych halach przy Burakowskiej 14? Koniecznie sprawdźcie program

Spędź Noce i Dnie przy Burakowskiej 14

Zupa może być polska, wietnamska czy indyjska – zawsze znajdzie w pobliżu swoich wielbicieli.  Ostatnio szturmem nasze podniebienia zdobywają zupy o egzotycznym smaku, wyglądzie, czy dodatkach, ale nawet te dobrze znane potrafią nas mile zaskoczyć. „Pho”, „Bogracz”, „Daal soup”, czy „Sopa Mexicana” to tylko niektóre propozycje – 10-12 marca to weekend z zupą w roli głównej!

W marcu jak… w garncu, czyli kulinarny (i nie tylko) program Burakowskiej 14 - Burakowska 14 fot - W marcu jak… w garncu, czyli kulinarny (i nie tylko) program Burakowskiej 14

11.02.2017, Warszawa, Burakowska 14. Fot. www.adamburakowski.pl

Od 17 do 19 marca swój raj na ziemi znajdą mięsożercy – „Kolejka po mięso” to wydarzenie kolejnego weekendu. Wiele osób dobrze pamięta, że kiedyś kolejki po mięso ciągnęły się w nieskończoność, ponieważ był to jeden z najtrudniej dostępnych produktów, na który obowiązywał system kartek. Na szczęście kartek nie będzie, ale może być… kolejka, ponieważ w menu zagoszczą takie gwiazdy jak wołowina, kozina i baranina. Nie martwcie się jednak – dla wszystkich na pewno wystarczy – mięsne menu potrwa aż trzy dni!

Coś na idealnego na początek wiosny? Ryby i owoce morza – są lekkie i niesamowicie zdrowe. Od 24 do 26 marca Noce i Dnie proponują streetfoodową odsłonę pysznej nadmorskiej kuchni. Ryby, krewetki, ośmiorniczki – w pierożkach, w zupie, a nawet w burrito! Nie od dzisiaj również wiadomo, że „rybka lubi pływać”, dlatego czeka na Was również bardzo długi i dobrze zaopatrzony bar.

W marcu jak… w garncu, czyli kulinarny (i nie tylko) program Burakowskiej 14 - Burakowska 14 fot - W marcu jak… w garncu, czyli kulinarny (i nie tylko) program Burakowskiej 14

18.02.2017, Warszawa, Burakowska 14. Fot. www.adamburakowski.pl

Podkręcacze apetytu, czyli tapasy, przekąski, zakąski – na zimno, na ciepło, proste i wykwintne. Na jeden kęs, bez zbędnych sztućców. Od 31 marca do 2 kwietnia przy Burakowskiej 14 wystąpią w roli głównej. Nareszcie będziecie mogli spróbować jedzenia z każdego stoiska bez obaw, że pęknie Wam brzuch! Będzie też coś dla fanów polskich zakąsek – do każdej kolejki Noce i Dnie zaserwują pysznego kiszonego ogórka.

Marcowy program dopełni muzyka. Wieczorami parkiet rozgrzewać będą m.in. Burn Reynolds, Piosenka jest dobra na wszystko, I Say Mickey, Porządne Dziewczyny, czy Double Trouble.

Laterna Magica i Teren Otwarty na kulturę

Targ kulinarny przy Burakowskiej 14 to nie wszystko. Jeżeli chcecie się przekonać jak „brzmi” niemy film musicie koniecznie odwiedzić Laternę Magicę. To wyjątkowy filmowy projekt, który powstał we współpracy Burakowskiej 14 i Akademii Filmowej – jedna z hal została zaadoptowana na kameralne pokazy. Pomysł odwołuje się do magii kina u samych jego podstaw i źródeł. Organizatorzy sięgają w programie po dzieła klasyki wielkich twórców z udziałem nie mniejszych artystów i łączą je z muzyką na żywo, której jakość zapewnia prawdziwy maestro-taper grający na pianinie. W programie znajdziemy takie nazwiska twórców jak Charles Chaplin czy Buster Keaton oraz takie tytuły jak „Dom Państwa Rough”, „Noc poślubna”, „Charlie na ślizgawce”, czy „Charlie gra w filmie”.

W marcu jak… w garncu, czyli kulinarny (i nie tylko) program Burakowskiej 14 - Burakowska 14 fot - W marcu jak… w garncu, czyli kulinarny (i nie tylko) program Burakowskiej 14

11.02.2017, Warszawa, Burakowska 14. Fot. www.adamburakowski.pl

W programie znajdziecie najważniejsze dzieła kina niemego, ale z czasem pojawią się również udźwiękowione czarno-białe filmy. Śmiało możemy więc powiedzieć, że od teraz, nad mapą filmowej Warszawy świeci latarnia, która zaprasza w świat dawnego kina! Seanse odbywają się w każdą sobotę i niedzielę  o 19:00 i 20:00, wstęp wolny.

W Terenie Otwartym zobaczymy kolejną wystawę. Swoje prace tym razem pokaże Paulina Eleryk, która zaprasza na wystawę zbioru z ostatniego roku pt. „Phases”. Każdy z jej abstrakcyjnych obrazów symbolizuje etap, fazę, wspomnienie – wernisaż już 17 marca. Warto dodać, że Teren Otwarty to jedna z hal przy Burakowskiej 14, która ma 140 m2 i została przeznaczona na inicjatywy twórcze, kolaboracje, realizacje pomysłów i idei wokół sztuki i kultury. Jest więc zaproszeniem dla artystów i animatorów do wspólnego budowania programu.

W marcu jak… w garncu, czyli kulinarny (i nie tylko) program Burakowskiej 14 - Burakowska 14 fot - W marcu jak… w garncu, czyli kulinarny (i nie tylko) program Burakowskiej 14

18.02.2017, Warszawa, Burakowska 14. Fot. www.adamburakowski.pl

Garażowe historie

W najbliższy weekend – 11 marca – pełną parą rusza również Barber Garage, który uruchamia GUEST SPOTa! W sobotę chłopaki obcinają na cztery stanowiska, a wesprą ich barberzy ze Szczecina – Józek i Marek. Józek to mistrz, który łączy pasję fryzjerstwa z muay thai, a Marek to jego wychowanek, który oprócz strzyżenia, szarpie struny basu w rytm punk rocka. O 22:00 chłopaki z BG zaproszą Was też na pierwszy koncert z cyklu Rockabilly Live zespołu Blueberry Hill –  to trio grające rootsową, amerykańską muzykę lat 50tych – od rockabilly przez rock and rolla po hillbilly. W skrócie: hektodżule energii opakowane w analogowe brzmienie Sun Records, pomady i starych motocykli. Na niedzielę została zaplanowana leniwa kontynuacja pielęgnacji Waszych fryzur i bród.


Leave a Comment

Loading Posts...