Loading Posts...

Warszawskie AïOLI walczy z niedożywieniem dzieci, szkoli i edukuje!

AïOLI to pierwsze kantyny w Polsce, które podjęły działania dotyczące tematu niedożywienia dzieci oraz edukowania dzieci, rodziców i młodzieży w temacie odpowiedniego żywienia.

AïOLI współpracuje na wyłączność z Kampanią Jem Drugie Śniadanie, w ramach współpracy do karty menu zostały wprowadzone 4 wybrane pozycje ambasadorów Jem Drugie Śniadanie (Andrzej Krzywy, Katarzyna Gilnka, Zosia Ślotała, Modny Tata), z których część dochodu ze sprzedaży była przekazywana na Pajacyk i walkę z niedożywieniem. To w AïOLI odbyła się promocja spotu reklamowego „Stop Niedożywieniu” oraz to w AïOLI  odbyło się oficjalne przekazanie koszulek projektu Dawida Wolińskiego na rzecz Fundacji Jem Drugie Śniadanie, z których dochód został przekazany na rzecz Pajacyk. Wszystkie projekty wspierane są przez TVN, tym samym dając komunikację w programach Co za Tydzień i Dzień Dobry TVN.

Do wszystkich z tych projektów zaangażowane zostały dzieciaki z warszawskich Ognisk Wychowawczych, z którymi AïOLI współpracuje od ponad dwóch lat.

Rok 2017 to jeszcze silniejsza współpraca z Ogniskami Wychowawczymi i dalsze działania z Kampanią Jem Drugie Śniadanie w celu nagłaśniania tematu niedożywienia i walki z nim. Dlatego też AïOLI stworzyło projekt AïOLI DZIECI SZKOLI, który został wszedł w życie wraz z początkiem wiosny b.r..

Jak mówi Kinga Rylska – Szef Marketingu AïOLI – szkolimy i edukujemy. Razem z Kampanią Jem Drugie Śniadanie, od marca przeprowadzamy szkolenia w Warszawskich Ogniskach Wychowawczych. W Warszawie obecnie jest ich 9. Wraz z naszymi barmanami i Szefami Kuchni pokazujemy dzieciakom i młodzieży (Ogniska Wychowawcze to osoby w wieku od 1 klasy podstawówki do ostaniej klasy gimnazjum) jak można zrobić smaczne zdrowe i pożywne koktajle, czy że fast food wcale nie musi być nie zdrowy – czyli jak ważne jest to by zdrowo się odżywiać.

Raz w miesiącu w kantynach AïOLI odbywa się konkurencja. Ambasadorzy Jem Drugie Śniadanie wraz dzieciakami z Ognisk Wychowawczych przeprowadzają lekcje odnośnie niedożywienia. Następnie po ok. 45 minutowej lekcji o godz. 11:00 (oficjalna godzina drugiego śniadania w Polsce) dzieciaki z Ognisk Wychowawczych robią „Drugie Śniadanie”.

Śniadanie oceniane jest przez gości restauracji, Szefów Kuchni i Ambasadorów pod najważniejszymi względami: nie marnowania żywności podczas jego przygotowania, odpowiednich wartości odżywczych, estetyki i smaku. Wygrane śniadanie na miesiąc zostaje wprowadzone do karty, a część dochodu z jego sprzedaży przekazywana jest na Polską Akcję Humanitarną Pajacyk i walkę z niedożywieniem.

Co najważniejsze, to co robimy z dzieciakami to nic wyszukanego, to są potrawy i koktajle, które mogą śmiało zrobić sami w domu, chodzi o to, że chcemy zaszczepiać tę świadomość i zajawkę no i przede wszystkim chodzi o zabawę! Te dzieciaki mają ogromną frajdę, kiedy mogą założyć fartuszek, czapkę kucharską, okleić swoje kubki naklejkami #aiolifriends i kroić, obierać, blendować i smakować. – dodaje Kinga Rylska


Leave a Comment

Loading Posts...